LightCityLife

A Suicide Squad megadja nekünk a választ...fontos kritika

2016. augusztus 04. - Szarvas Norbert

suicide-squad-score-soundtrack-steven-price.jpg

Komoly elvárásokkal ültem be a moziba. Egy gondolat motoszkált a fejemben, a Suicide Squad a tipikus szuperhősfilmek korát meglovagoló antitoposzt állító popcorn mozin túl rendelkezik e mélyebb jelentéssel? Belemagyarázhatjuk e a filmbe és popkult utalásaiba 2016-ot és annak minden morbid valóját? Tényleg lebomlott a fal az egyértelműen jó és rossz között? Kivesztek a patyolat hősök, helyüket pedig csupa kétes alakok váltják fel? Egyáltalán, tudunk e hősként tekinteni olyanokra, akik ebben a percben minket védenek, de pár kattintással ezelőtt még a mieinket gyilkolták? Ha igen, akkor ideje új határvonalakat kijelölni...

Nézzük a film válaszát a felvetésemre

 Azt gondolom, hogy a film Cola Zero-val még éppenhogy elmegy. Se nem túl kiemelkedő, se nem túl szar. De mégis a legfontosabb kérdésre szerintem megkaptuk az egyértelmű válaszunkat. Emiatt egyértelműen érdemes beülnünk a moziba (és Margot Robbie bombasztikus feneke miatt off course), és a film nézése közben saját magunkat figyelni, hogy tényleg képesek vagyunk a gonosz gyilkológépekért lelkesedni, egy-egy olcsó poénjukért eladni magunkat és a végén őszintén megszeretni őket?

Szerintem igen....

És ez ijesztő! A film a körítést félrepakolva a képünkbe vágja az életünket. Tudod azt a fajta életet, amikor mindenki geci. És amikor már megtanulod elfogadni a geciket (suicide squad), akkor mindig jön egy nagyobb geci (Amanda Waller). És semmit nem tehetsz ellene. Hol vannak már a szőke hercegek és királylányok? Talán sosem voltak igaziak?

A valóságban nincsen jó és rossz. Elmosódnak a határok. Nagyjából arról szól a történet, hogy bármilyen szemétséget elkövethetsz a másikkal szemben, ha elsütsz egy jó poént, kellően laza vagy és néha elmorzsolsz egy könnyet (Deadshot), akkor minden megbocsájtható. Az emberek szeretni fognak minden hibád ellenére. Szerettük Will Smith karakterét is, pedig nála nagyobb gyilkológépet nem hordott a hátán a föld, akit amúgy csak a kislánya (szimplán azonosulsz vele szülőként) és a bankszámlája érdekel.

Érdemes megnézni a filmet, ha kiváncsi vagy a Batman vs Superman agyzsibbasztás után egy kis fellélegzésre és nevetgélésre, miközben ugyanazt a világot bámulod.

Attól mert most ők a kisebb gonoszok, attól még ők is gonoszok, gyilkosok. Mégis megbocsájtottunk nekik, és a film egyetlen percében nem utáltuk őket. Hogy miért? Mert amikor szemétkedtek, akkor ment fiatalkorunk valamelyik best of válogatása a háttérben, repkedtek a poénos utalások és még az áldozatok is nevetve sérültek meg, haltak meg. Jah és Margot Robbie ultra szexi. Ez nagyon sokat számít. A film önmaga paródiájába csapott át, amikor az együgyü G.I. Joe emberkék meredező árbóccal bármit megengedtek volna és bármit megcsináltak volna Margot-nak. Hogy miért? Mert kurva szexi.

Ennyi! Ez az élet gyerekek! Ez a nagy tanulság! És ebben hihetetlen erős a film.

Legyél szexi, legyél poénos, legyél laza

Korunk legfontosabb mesterhármasa jelenik meg a vásznon. Minden mást elhagyhatunk. Mert mi ezen szocializálódtunk!

Amúgy a film hát hogy is mondjam...

Miután elraktároztunk korunk torz társadalomkritikáját és belepirultunk Margot Robbie fenekébe (amit nagyjából percenként tolnak a képünkbe), ráeszmélünk, hogy ez a film egy hatalmas semmi, üres monológokkal, követhetetlen csúcsponttal és faék egyszerű történetvezetéssel. Pedig élveztem a filmet a botrányos zárás ellenére is, amiben semmi logika nem volt 

images.png

  1. Diablo random átváltozik egy másdimenziós antiellenséggé (wtf?)
  2. A főgonosz testvére aka főgonosz B. az egész filmben nézésre elpusztít mindent, kivéve Margot Robbie fenekét, mert azt csak megpaskolja. Hogyan tudnak verekedni egy olyan lénnyel, amelyik bármit megolvaszt azonnal?
  3. Az utolsó 15-20 percben kínosan néztük egymást a filmmel. Tényleg nem tudom ki érezte magát kínosabban?
  4. Amanda Waller hiába a főgeci, hogyan maradhatott életben és hogyan lehetett tökéletes a haja, miután lezuhant a helikopterrel, meggyalázták az átlagos 14 éves pattanásos szomszédsrácra hajazó főgonosz katonái, rákötötték valami interdimenzionális köldökzsinorra és amúgy wtf?
  5. És Joker??????

De tudod mi csapta ki nálam a biztosítékot?

Hogy leragadt a film a tipikus frázisok világában. Nem halad a korral. Értem, hogy a Suicide Squad egy gyilkos bagázs, de miután nemzeti hősökké válltak titkon, érthetetlen, hogy a záró képeken mit keres Will Smith egy 2x5-ös cellában? Ezen szerintem röhögünk kínunkban, mert gáz. Gáz, mióta tudjuk, hogy a svéd tömeggyilkosnak egy több szobás apartmant rendeztek be. Annyira fel vagyunk készülve az emberi jogokból, hogy nem fogjuk elhinni senkinek ezt a börtön színvonalat egy olyan "antihős" esetében, aki amúgy megmentette a világot. Nekem ez picit izzadtságszagú volt.

Joker meg lehetett volna akár jó is. Helyette nyomott egy cameo-t. Ráadásul ilyen embert szerintem minden nap látunk a Deák téren. Pedig a trailerben még ijesztő volt, kellően elmebeteg. A filmre elfogyott teljesen.Azon kívül, hogy Joker, és be kellett pakolni, semmi értelme nem volt a jelenlétének. De tényleg semmi! Egyetlen jó pont, hogy így több lehetőségünk volt Margot Robbie-t bámulni. És ennyi.

Nem bántam meg, hogy megnéztem. Mégegyszer tuti nem nézem meg. A kettő között pedig félúton vagyok jelenleg...

 

Hasznos volt a cikk? Előre is köszönjük, ha like-olod:)

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr978928406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása