LightCityLife

A szülők itt rontják el a nevelést!

2016. június 14. - Szarvas Norbert

unknown_2.jpegA gyerekek azok a cuki érzelmi terroristák, akiknek mindent meg akarunk adni, de néha gátat kell szabnunk a vágyaknak, különben a fejünkre nőnek. A kérdés pedig mindig a határ, amit valaki vagy érez vagy nem. A legtöbben túl szigorúak vagy túl engedékenyek. Így a gyerek vagy túl akaratos lesz vagy túlságosan elveszti önállóságát és gyerek mívoltát. De nézzük meg, hogy hol ronthatják el a szülők a nevelést?

A legfontosabb, hogy a gyerek megértse, mit és miért

A gyerekek végtelen fantáziával vannak fölszerelkezve. Képekben és egyszerűségekben gondolkodnak. Nem az a legfontosabb, hogy akadémista mélységig magyarázzunk el nekik valamit, hanem az, hogy megértsék. A gyerek fejében olyan egyszerű gondolatok cikáznak, mint "bajban vagyok?" vagy "Az én hibám?". Innentől kezdve a szülő kommunikációjának a legfontosabb iránya az érthetőség. 

A gyerek értse meg, hogy mit akarunk mondani.

Ez azért nehéz, mert a legtöbb felnőtt egyszerűen képtelen kommunikálni, nemhogy ezt még tudatosan, a gyerek nyelvére lefordítva adja át. A gyerekek számára nyugtalanító, ha látják a mérges szülőt, de nem értik, nem tudják mihez kapcsolni a "miért"-et. Meg kell próbálni a gyerek nyelvén "gondolati képeket" átadva kommunikálni a legfeszültebb helyzetben anélkül, hogy

  • a gyereket hibáztatnánk
  • kritizálnánk
  • megszégyenítenénk
  • kiabálnánk

Mert ellenkező esetben a gyerek bezárkózik és biztosan az ellenkezőjét érjük el. 

 Biztos a gyerek a hibás?

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy a gyereket neveljük vagy büntetjük?

Szülőként nem csak a gyerekneveléssel járó stressz ér minket, hanem az élet számos területén kell megküzdenünk (munkahely, hülye szomszéd, család, stb...). Nagyon nehéz függetlenedni és egy ponton túl türelmetlenné válik a szülő. Kivel szemben lesz a legtürelmetlenebb és legbátrabb? Hát a védtelen gyerekkel. Így a legtöbb sajnos a gyereken töltik ki a felgyülemlett stresszt.

A gyerek persze nem érti, hogy ez nem neki szól. Ő azt fogja magától megkérdezni, hogy "mit csináltam rosszul"? "Velem van a baj?" vagy "minden rossznak én vagyok az okozója?". Ezeket a kérdéseket nem teszi fel hangosan, így a legtöbb szülő észre sem veszi, hogy a gyerek ilyen súlyos dolgokon gondolkozik. Innen egy lépés a gyerekkori depresszió, kedvtelenség. A gyerek nem tud kiteljesedni, mert fél, hogy "megint valamit rosszat csinál".

Kövesd a youtube csatornánkat, hiszen mindig a legizgalmasabb témákat beszéljük át:

 

 

Mennyit ér a gyerek szeretete?

A gyereket sajnos nagyon sokan beárazzák. Ráakasztanak egy árcédulát és ezzel elintézik a nevelés részét. Magyarul a szülő szabadságot vásárol magának egy játékkal. Pedig a szeretet kifejezése SOHA nem lehet tárgy! SOHA! Nem lehet kompenzálni a nevelési hiányosságainkat, fáradtságunkat, türelmetlenségünket drága ajándékokkal. Ugyanis a probléma nem oldódik meg, csak a gyerek értékítéletét torzítjuk el. A játékot elfogadja, de ettől nem lesz valójában érzelmileg boldogabb vagy teljesebb. 

A kettős szabályrendszer

A gyerekek nagyon rafkósak tudnak lenni. Ők még nem érzékelik feltétlenül a valóságot, helyett abszolút célorientáltak és mindig a következő gondolatuknak rendelik alá magukat. A gyerek el akarja érni, amit kigondolt. Ennek érdekében megpróbálja a szülőket kijátszani egymás ellen! A probléma ott kezdődik, ha ez sikerül.

Azzal nincsen gond, ha nem egyezik anya és apa gyereknevelési felfogása. A probléma azzal van, ha ezt a gyerek tudtára adják és rendszeresen éreztetik vele. "Apa úgyis megengedi". Nagyon fontos, hogy a szülők egymás között meg tudják oldani és le tudják kommunikálni a gyereknevlést és a felmerülő helyzeteket. Nekik kell dönteni a helyzetről és a gyerek felé egységesen ugyanazt kell kommunikálni. Abban az esetben azonban, amikor érvényüket vesztik a szabályok, mert amit az egyik szülő tilt, a másik megenged és fordítva, ott bizony kihúzzák a kicsik lába alól a biztonságos talajt. Hiszen fogalmuk sincs arról, merre van a helyes irány. 

Következetlenség

Gondolj bele, hogy a saját munkahelyeden is csak akkor tudsz teljesíteni, ha egyértelműek az elvárások és a szabályok. Ha szülőként nincsen vezérfonalad, hanem folyamatosan változtatsz pillanatnyi hangulattól függően, akkor a gyerek alól kihúzod a talajt és bizonytalanná válik, hiszen nem fogja tudni hol van a határ, meddig mehet el. De az sem jó, ha túl merev vagy és nem vagy hajlandó néha engedni és változtatni. Nagyon törékeny a határvonal, de törekedni kell arra:

  1. a gyerek fejlődjön, boldog legyen és szeretve érezze magát
  2. a gyerek pontosan értse a fő határvonalakat és szabályokat

 

És akkor nézzétek meg, hogy mik a legtipikusabb szülői mondatok...

 

Kövesd a youtube csatornánkat, hiszen mindig a legizgalmasabb témákat beszéljük át:

 

 És ez a mi véleményünk! A videó alatt kommentbe várjuk az észrevételeket és a ti tapasztalataitokat:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr68770336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamis és igaz vallások 2016.06.15. 10:42:18

Több mint 4200 ismert vallás van ma napjainkban és biztosan ennek sokszorosa, az amit nem ismerünk. Jellemzően a mai is élő vallások tagjai csak a saját vallásukat tartják igaznak, a többit hamisnak. Külső szemlélőnek ez bőven elég bizonyíték, hogy m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AniBarkoP 2016.06.15. 08:11:15

"leveszem rólad a kezem"
"azt csinálsz amit akarsz, úgy sem hallgatsz rám sosem..." :-)

OkoskaTo:rp 2016.06.15. 08:20:14

1. A francért kell videóba pofázni? Olyan nehéz lenne begépelni azt a pár sornyi kontentot?

2. www.youtube.com/watch?v=jmf8w-Ehc-k

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2016.06.15. 09:36:13

A mindent vivő érv: Én az anyád vagyok!

Hétköznapi Hősnők 2016.06.15. 10:26:01

@AniBarkoP: Tényleg ezeket mondták?? :))
De érdekes, én ilyet nem hallottam. (Bár néha nem bántam volna, ha azzal fenyegetnek, hogy leveszik rólam a szülői felügyeletet :D )
(Kata)

Hétköznapi Hősnők 2016.06.15. 10:27:20

@Almaleves: Ahhhhh, brutál! Erre aztán se köpni, se nyelni... :))
Ehhez hasonló csoda volt még anyukámtól az:
- Azért, mert.
- Azért, mert én azt mondtam.
fokozva, és a Tiéddel vegyítve:
- Azért, mert én vagyok az anyád.

Óriási! :)))

(Kata)

Medgar 2016.06.15. 13:09:50

Én mindig beülök velük egy romkocsmába és egy sör mellett átbeszéljük ezredszer is, hogy miért nem jó, ha a szendvics a tornazsákban rohad hetekig...

szanalmas 2016.06.15. 13:29:36

@OkoskaTo:rp: Pont ezt akartam belinkelni!

"EZ AZ ÉN HÁZAM!"

Advanced Flight 2016.06.15. 14:55:43

@AniBarkoP: azt csinálsz amit akarsz

Ez nálunk abszolút beválik. Amikor negyvenszer mondom el a gyereknek, hogy a kedvenc legóautóját ne vigye be az oviba, mert elvesznek az elemek és az óvónénik sem szeretik az ilyesmit, és még 41-edjére is az a válasz , hogy dehaggyvigyembe, akkor szoktam mondani, hogy jó, vidd be, leszarom, a te játékod, nem érdekel. Na, ilyenkor jön a "jó, akkor nem viszem be".
süti beállítások módosítása