LightCityLife

Az 5 legtipikusabb hiba az állásinterjún! Jobb, ha ezekre odafigyelsz!

2016. július 27. - Szarvas Norbert

maxresdefault_1.jpg

A napokban ismerhettük meg a felvételi ponthatárokat. Sok szerencsés fiatal szeptemberben kezdi meg a felnőtt és önálló életét, amit a legtöbben a szülőktől távol, a mama-hotelből kicsekkolva egy másik városban töltenek. Az önálló életkezdés (albérlet, élelmiszer, rezsi, öltözködés, utazás, tandíj...stb) mind-mind komoly költséget jelentenek, amit a legtöbb szülő nem tud teljesen megfinanszírozni. Elkerülhetetlen, hogy ezek a fiatalok megpróbáljanak elhelyezkedni az iskola mellett és lehetőleg potens munkát vállaljanak.

Első lépés az elhatározás

Második lépés a jelentkezés

Harmadik lépés pedig az állásinterjú, ahol könnyen elkövethetjük az 5 legtipikusabb állásinterjús hibát...

1.  Nem megfelelő az outfit

Tudtad, hogy bármilyen emberi kapcsolat legfontosabb momentuma az első pár másodperc? Ez alapján ítéljük meg egymást és keletkezik bennünk az "érzés", hogy szimpatikus vagy unszimpatikus a másik fél. Ebben a szimpátia vadászatban sokat dobhat a megjelenésünk, az öltözetünk. Fontos, hogy pontosan tudjuk, hova megyünk felvételizni és azon a színvonalon öltözzünk fel. Egy polcszervízes pozícióhoz elég a lazább öltözet, a sportcipő és a galléros póló. Viszont egyre több felsőoktatásbeli gondolkozik másképpen a munkát illetően. 

Egyre többen akarnak elhelyezkedni a választott szakterületen, mivel számos hiányszakma van, ezért a cégek ráálltak a diákok bekebelezésére és fejlesztésére. Ennek függvényében egyre gyakrabban és egyre többen találják magukat abban a helyzetben, amikor már nem elég a sportcipő és a lazy outfit. Gondolj bele! Ha te egy asszisztenst keresel, akkor kit részesítesz előnyben (feltételezve, hogy ugyanaz a tudásuk)? Az elegánsan és igényesen megjelentett, vagy a "játszó ruciban" jövőt?

kepernyofoto_2016-07-27_10_51_08.png

2. Rosszul kiválasztott öltöny  

Természetes módon a legtöbb fiatalnak nincsen egy szekrény berendezve öltönnyel. Leginkább a ballagási öltönyben próbálnak megfelelni az elvárásoknak. Extrém esetben a ballagási öltöny még általános iskola 8. osztályából maradt meg. Mivel nem gyakran szoktak a fiatalok öltönyt vásárolni, ezért a legtöbben nincsenek tisztában az öltönyvásárlás szabályaival. A legfontosabb tuti tippeket szedtük össze nektek a videóban a mrsale szakáruház szakértőjének segítségével, hogy biztosan olyan öltönyt válasszatok, ami illik hozzátok. 

Másik tipikus probléma, ha öltönyvásárlásra szánjuk magunkat, hogy a pénztárcánk nem engedheti meg magának a minőséget. Legalábbis ezt hiszik sokan és félnek legalább középkategóriás öltönyt nézni maguknak, mivel a 100.000 forint feletti összeg túl sok egy öltönyért. Szerintünk viszont annál rosszabb nincs, amikor egy olcsóságtól "bűzlő" öltönyben jelensz meg, mivel az ilyen sosem fog rajtad jól állni! Márpedig minél jobban áll rajtad a ruha, annál jobbak az esélyeid az interjún. Erre is találtunk megoldást a videóban!

3. Mindig mosolyogj

Életem során a legtöbb pénzt az üzleti életben (Norbi) az őszinteségemmel és a mosolyommal kerestem. Sokan hihetetlenül alábecsülik a mosoly erejét! Talán azért, mert képtelenek kiszakadni a szürke hétköznapokból és pozitívak maradni. Pedig a leendő munkáltatód pontosan ezt a tulajdonságot fogja értékelni az interjú során. Ha kellően laza (nem egyenlő a parasztsággal!!!) tudsz maradni és mindezt őszinte kedves mosolygással tudod előadni, akkor biztosan több esélyed lesz, mint annak, aki feszülten fapofával érkezik. Gondolj mindig arra, hogy a felvételiztető is ember és ugyanabban a világban él, mint te! Ő is vágyik a pozitív kedvességre, egy őszinte mosolyra. Ha megkapja tőled, akkor ő is pozitívan fog irányodba reagálni!

unnamed.jpg

4. Magabiztos legyen a kézfogásod

Szerintünk nagyon sokat számít bármilyen emberi ismerkedés esetében a kézfogás. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbben nem tudják hogyan kell őszintén kezet fogni. Hihetetlen, de a kézfogás a második fontos lépés a megjelenés után, ha azt akarod, hogy felfigyeljenek rád! Az interjú mindig kézfogással kezdődik és kézfogással fejeződik be! Lehetőleg kerüld el a túl erős kézfogást, de puhány se legyen. Ne legyél túl agresszív, de ne is alázkodj meg. A tenyered vagy teljesen függőlegesen legyen ("egyenlők vagyunk hahó!") vagy pedig tenyérrel felfele. Tenyérrel lefele SOHA ne fogj kezet, mert ezzel fölényt mutatsz és arra készteted a másikat, hogy "behódoljon" neked! 

Jah és mindig nézz a másik szemébe! Ez a tisztelet és őszinteség jele a mi kúltúránkban (Ázsiában kicsit máshogy működik:)

job-interview-outfits-men-e1445900424100.png

5. Mindig készíts jegyzetet és figyelj aktívan, aztán kérdezz

Azt javasoljuk, hogy lehetőleg ne telefonnal, tablettel vagy laptoppal akarj jegyzeteket készíteni (hacsak nem informatikus vagy). Helyette szerezz be egy jegyzetfüzetett (lehetőleg ne Tapsi-Hapsi legyen a borítón) és egy normális tollal próbálj meg minél több információt lejegyzetelni anélkül, hogy ne tudnál figyelni a felvételiztetőre. Nagyon nehéz feladat egyszerre jegyzetelni és figyelni, esetleg még beszélni-válaszolni is. Ezért javaslom, hogy otthon gyakorolj és ne az állásinterjú legyen az első bevetése ennek a technikának. Ha sikerül megvalósítanod, akkor pozitív nyomot hagysz a másikban, hiszen azt fogja érezni, hogy egy megbízható, érdeklődő és precíz ember vagy, akit érdekelt minden, amiről szó volt.

Sok szerencsét fiatalok!

 

 Hasznos volt a cikk? Előre is köszönjük, ha like-olod:)

Kövesd a youtube csatornánkat, hiszen mindig a legizgalmasabb témákat beszéljük át:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr78917276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.07.28. 13:42:07

1. Nincs protekciód
2. Nincs protekciód
3. Nincs protekciód
4. Nincs protekciód
5. Nincs protekciód

Na, javítottam.

deflorator01 2016.07.28. 13:44:06

Próbáljunk meg jól kinézni és nekünk legyen a legnagyobb farkunk.
Viszont nem tudhatjuk, hogy a vizsgáztatónak mi tetszik, ezért az outfit, kinézet bizonytalan.
Az egyetlen megbízhatóan lényeges dolog tehát a farok méret!

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2016.07.28. 14:14:37

Egy fontos dolog szerintem kimaradt, ami a zako reszt illeti. A vall. Neha olyan csodakat latni az utcan, majd szetszakad, vagy brutal nagy es log oldalra. Eleg kiabrandito tud lenni. A masik a nyakkendovel kapcsolatban, hogy ugye begomboljuk a legfelso gombot (ha fulladsz akkor nem jo az ing), valamint a megkotott nyakkendo "csomoja" takarja el a gombot. Itt is kiabrandito dolgokkal lehet talalkozni, amikor log meg nincs begombolva.

illegalfreq 2016.07.28. 16:16:15

Minek jegyzetelni?? Az állásinterjún rád kíváncsiak (jobbik esetben), ők kérdeznek, te beszélsz és maximum ők jegyzetelnek (vagy rajzolgatnak...).

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.07.28. 16:33:37

Nyilván ott fontosak ezek a kritériumok ahol mindenki mihaszna és az emailozáson kívűl max egy kicsit officezni tud. Az aki ért valamihez és van portfoliója lehet akár egy slampos borostás tetű is nagy pocakkal.

McZozo 2016.07.28. 16:45:02

Szerintem ez a jegyzeteles hulyesseg. Mikor en jelentkeztem se jegyzeteltem soha, de mikor en felveteliztettem se nagyon fordult elo. egy esetre emlekszem mikor a srac vegig jegyzetelt az interju alatt, de nagyon irritalt a csavo. Igy en ezt kimondottan rossz tanacsnak tartom

Benesl 2016.07.28. 19:38:47

Szerintem az 1. pont "unszimpatikus" szavát gondold át mégegyszer. Javaslom az antipatikus használatát.

Hétköznapi Hősnők 2016.07.29. 12:11:40

@dorian gray: Köszönjük!!!
Nagyon értékes és hasznos tanácsok, nem is jó, hogy kihagytuk a videóból :)

Pelso.. 2016.07.30. 11:31:30

Jegyzetelés? Annyit nem képes megjegyezni, ami az interjún elhangzik?
Három pont levonva az össz eredményéből.
süti beállítások módosítása