LightCityLife

A magyaroknak álom a külföldi nyaralás?

2016. június 23. - Szarvas Norbert

dubai-luxushotel.jpgHárom éve nyáron a magyarok 31,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a különböző szálláshelyeken- derült ki az Eurostat adataiból. A statisztika szerint a magyar nyaralók kétharmada belföldön marad. Ez annyira nem funny, mivel nagyon nagy igény lenne arra, hogy a családok világot lássanak és legalább egyszer eljussanak a tengerhez. De mi az oka ennek? Tényleg mindent a megélhetéssel és a jövedelemmel lehet indokolni? Az biztos, hogy egyedül nehezebb, mint társasággal. Társaság esetén a költségek is osztódnak, a biztonságérzet sokszorozódik. De a rosszul kiválasztott társaság katasztrófához vezethet...

Mindenhol vannak szép helyek

Nagyon berögzült a fejekbe, hogy az álomnyaralás akár milliókba is kerülhet, hiszen nem egyszerű eljutni a francia riviérára vagy Dubai-ba. Szerencsére az internet térnyerésével egyre többen jönnek rá, hogy a csodálatos helyek közelebb vannak, mint gondolnánk. Számunkra sokkal elérhetőbb Horvátország, Görögország, Bulgária vagy Montenegró. Annyira elérhető, hogy egy 6 fős társaságnak már gyakorlatilag ugyanannyiba kerül 7 napot a horvátoknál tölteni, mint lemenni a Balatonra. 

Idegen nyelvtől nem kell félni

A hazai oktatásban a tökéletességet verték a fejünkbe. Ha nem beszéled az összes múltidőt angolul, akkor inkább meg se szólalj. Az átlag magyar felnőtt pedig nagyon ritkán tud beszélni külföldiekkel. Pedig ha tudná, hogy gyakorlatilag mindenki töri az igazi angolt és senkit nem érdekel a nyelvtan, akkor nem félnének az országhatáron túlra is elkalandozni. Főleg a külföldi nyaralóövezetekben (pl.: Horvátországban) már fel vannak készülve a magyarokra és az angolul nem perfect nyaralókra. A legjobb, ha folyamatosan tudsz beszélni. De akár mutogathatsz is és jelbeszéddel operálhatsz. Ez csak nálunk divat, hogy lenézik a másikat. Odakint ilyet nem nagyon fogsz tapasztalni, mert kinn pontosan tudják, hogy belőled élnek.

Egyszer megengedheted magadnak

Sokan a magyar átlagjövedelemhez viszonyítják a külföldi nyaralást. Valószínűleg 100.000/fő/7 nap alatt nem nagyon fogsz kényelmesen és nélkülözés nélkül kijönni. Ez pedig sokaknak egy havi jövedelme. De lehet úgy is nézni, hogy gyűjteni kell és két három év alatt jöjjön össze a szükséges pénzösszeg. Nem kötelező minden évben nyaralni járni, ha van egy nagyobb célunk. Mindezt úgy mondom, hogy közben fenntartom: Siófokon 1 hét nem olcsóbb, mint a horvát tengerparton 1 hét... 

 

Kövesd a youtube csatornánkat, hiszen mindig a legizgalmasabb témákat beszéljük át:

 

Egyedül nagyon nehéz

Legelőször biztosan kellemesebb és biztonságosabb, ha barátokkal utaztok. Így lesz kire támaszkodni és több szem többet lát alapon fogtok tudni boldogulni. A legtöbben a tapasztalatok szerint azért nem jutnak el külföldre, mert nem találnak maguknak olyan társaságot, akikkel ki lehetne utazni. Ez nagyon nehéz kérdés. Talán ez a magyarázata annak, hogy vannak, akik állandóan utaznak és vannak, akik állandóan otthon ülnek. A pénzen kivül lehet, hogy a barátaik számával lehet indokolni ezt a különbséget?

Hogyan lesz külföldön?

Szerintem a legtöbben a mai napig azt hiszik, hogy odakinn az emberek fotoszintetizálnak. Nagyon fura kép alakult ki a külföldi élettel kapcsolatban az átlag magyar fejében. Pedig a valóságban kinn ugyanúgy élnek, mint idehaza. Ugyanúgy megvan mindenhol a helyi Tesco, a helyi benzinkút, a helyi dohánybolt és a helyi minden. Attól nem kell félni, hogy a nagy semmibe mentek. Amikor mi voltunk pár hete Horvátországban, akkor megjegyeztem, hogy Brac szigete és az oda vezető szerpentines út ugyanolyan, mint nálunk. Annyi a különbség, hogy az ottani "Tesco" egy gyönyörű festménybe van rejtve, idehaza pedig két lámpapózna közé...

Szóval csak bátran. Mindent ki kell próbálni. Lehet, hogy nem jön be nektek, de ki kell próbálni, hogy ne csak álom maradjon a külföldi nyaralás. Sokkal közelebb van a lehetőség, mint hinnéd. Csak tudatosnak kell lenned. 

És most nézd meg, hogy szerintünk milyen buktatói lehetnek még a külföldi nyaralásnak:

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr968835552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hateabusers (törölt) 2016.06.24. 10:28:20

Azért, mert kibebaszott szegény az ország döntő többsége.

AdamTheTux 2016.06.24. 11:07:18

Azért egy normális külföldi nyaralás nagyon megterhelő. Mi tavaly voltunk Görögországban, a végösszeg két főre félmillió körül alakult. Repülőjegy, autóbérlés, szállás - ez volt a három legnagyobb tétel. Az autóbérlésen persze lehet spórolni, nem muszáj, de mi be akartuk járni környéket, nem akartunk 7 napig egy helyen dögleni. Választhattunk volna olyan célt, ahova olcsóbb repjegy, vagy mehettünk volna kocsival, de max 30%-ot tudtunk volna ott fogni. Szállással szerencsénk volt: a környékhez képest olcsó, csendes, nagyon barátságos és kényelmes volt. Költőpénzzel nem szabad spórolni, mert az a stressz, hogy kifutunk a zséből nagyon megöli a nyaralást.

Nem csodálom, hogy sokan nem engedhetnek meg maguknak egy egyhetes külföldi nyaralást, nekünk is ez volt az első, és idén nem is megyünk sehova, majd csak jövőre.

Tábornok 2016.06.24. 11:14:18

Az utazást nem számolva, néhány tengerparti nyaralás - hotelben - nem drágább mint belföldön.
Egyedül nem vészes kifizetni bármelyik utazást, családosként lehetnek azért már komoly összegek.

Terézágyú 2016.06.24. 11:33:42

"Talán ez a magyarázata annak, hogy vannak, akik állandóan utaznak és vannak, akik állandóan otthon ülnek. A pénzen kivül lehet, hogy a barátaik számával lehet indokolni ezt a különbséget?"

Pontosan erről van szó....

jet set 2016.06.24. 11:43:49

@AdamTheTux: Valamit nagyon rosszul csináltál akkor. Nekem 130/főből megvolt ugyanez.

jet set 2016.06.24. 11:45:22

"Valószínűleg 100.000/fő/7 nap alatt nem nagyon fogsz kényelmesen és nélkülözés nélkül kijönni. Ez pedig sokaknak egy havi jövedelme. De lehet úgy is nézni, hogy gyűjteni kell és két három év alatt jöjjön össze a szükséges pénzösszeg."

Csak a nagyon-nagyon szegények azok, akik nem tudnak félretenni havi 10ezret. A többség inkább elkölti másra és irigykedik arra, aki el tud menni nyaralni.

AdamTheTux 2016.06.24. 12:00:12

@jet set: 7 éjszaka, repülés, autóbérlés, szállás, étkezés és költőpénz?

besztercei 2016.06.24. 12:03:49

Azért azt is hozzá kell tenni, hogy ki lehet hozni olcsóbban egy nyaralást, csak az általában több utánajárással és szervezéssel jár. Ez pedig idő és sokan - ha már pihennek - nem akarnak még ebbe is egy csomó energiát fektetni. Na meg az olcsó árhoz kompromisszumokat is kell kötni. Nyaraltam már 150000 Ft-ért majdnem 2 hetet az EU-ban, sokfelé jártunk az alatt az idő alatt, de ebből a pénzből nem tudtunk volna minden éjszaka 4 csillagos szállodában aludni. Maradt a kollégiumok és hostelek színvonala (a kemping még olcsóbb lett volna), de fiatalok vagyunk, így is nagyon élveztük. Úgyis csak hálni jártunk a szállásra.
Ha nem csak a tengerpart jön szóba, a környező országokat is olcsón meg lehet úszni: Erdély egyes részei vagy a Káposztafalvi-karszt (=szlovák paradicsom) például szép és nem is feltétlenül drága.

Quas! 2016.06.24. 12:14:30

Görögország lehet olcsó, csak tudni kell, hogy mit akarsz. Mi idén is oda megyünk, 2 hét, Kréta, apartman, önellátás repjeggyel együtt 84000/fő/2hét+költőpénz...

Tábornok 2016.06.24. 12:41:01

2 hétre mennyi költőpénz kell, az önellátás miatt?

Én Bulgáriát próbálom ki, még nem jártam ott. Viszont én a hoteleket kedvelem.

micsoda? 2016.06.24. 13:19:41

" Annyi a különbség, hogy az ottani "Tesco" egy gyönyörű festménybe van rejtve, idehaza pedig két lámpapózna közé." :))))))

Igényemet a pénztárcámhoz mérem..Két hétnél kevesebbre nem megyek tenger mellé, 130 ezerből kijön. (30 a költőpénz) Persze önellátásból oldom meg. Nem versenyzek senkivel, hogy mit és hol evett, vagy mit látott. Engem inkább az ott élő emberek mindennapjai érdekelnek. Jót tesz a sós tengervíz, és a D vitamint sem tablettában szedem:)

Quas! 2016.06.24. 13:28:36

@Tábornok:

Amennyire igényed van, a legtöbb helyet el lehet érni busszal, a tömegközlekedés jó és elég kalandos is. Kajára meg annyit költesz amennyit akarsz, nem kell minden nap étteremben enni, van bolt, meg gyros stb..., ha kell akkor egy-egy napra az autóbérlés se horror :)

Tábornok 2016.06.24. 14:18:48

Nem vagyunk egyformák.

FeroxX 2016.06.24. 14:34:11

Én párommal jövő héten megyek Korfura 124k a szállás és az utazás kettőnkre egy apartmanban, király helyen, és viszünkt kb 120k költőpénz, ami így össz. 250k körül lesz. A trükk, hogy busszal megyünk ami bár szívás lesz.. de inkább költjük el azt a pénzt Korfun, mint repcsi illetékre.

FeroxX 2016.06.24. 14:35:36

10 napos út az utazással együtt (szóval netto 7-8 nap)

kopasz barmok országa (törölt) 2016.06.24. 14:59:26

A poszter hülye. Minimum három hazugságot találtam 5 perc alatt ebben a zagyvaságban, amit idekaristolt.

"nagyon nagy igény lenne arra, hogy a családok világot lássanak és legalább egyszer eljussanak a tengerhez"

Nincs ilyen igény, pubi. Nálunk "a balaton a riviéra" (az agymosás még üzemképes), ennyi...

" Amikor mi voltunk pár hete Horvátországban, akkor megjegyeztem, hogy Brac szigete és az oda vezető szerpentines út ugyanolyan, mint nálunk."

Bődületes hazugság: aki járt már Horvátországban, az tudja, hogy Magyarország turisztikailag és látványosság szempontjából nagyon messze elmarad (ez csak egy puszta, nincs itt semmi látnivaló, csak jobbágyok lézengenek az új földesúrak birtokain). Másrészt a horvátoknál két nevenincs falu között is jobb minőségű aszfalt van, mint bárhol a gulyás zabálók országában (ahol a Fehérvári út vagy a Közraktár utca a legmodernebb ingyenes vesekőelhajtó terápiás módszer). Köszönjük, Tarlós elvtársnak (legalább vannak új bringautak a biciglis csőcseléknek).

"Pedig a valóságban kinn ugyanúgy élnek, mint idehaza. Ugyanúgy megvan mindenhol a helyi Tesco, a helyi benzinkút, a helyi dohánybolt és a helyi minden. Attól nem kell félni, hogy a nagy semmibe mentek."

Hazudsz. A horvátok nagyon rosszul élnek és kevesebb fizetést kapnak, mint a magyarok. A nyugdíjak alacsonyak, az élelem drága. Akinek van kiadó, nélkülözhető szobája, azonnal kiadja, ha tudja. Azon kívül eladják a turistáknak azt, amit otthon meg tudnak termelni: oliva olaj, hal, sajt, bor és pálinka. Némelyik alkalmazott ingyen dolgozik, csak hogy legyen TB-je.

"megvan mindenhol a helyi Tesco, a helyi benzinkút, a helyi dohánybolt és a helyi minden"

Ez a hazugságod bosszantott fel a legjobban. Horvátországban ott veszel dohányt, ahol akarsz, nincs maffia.

Ferdítések nélkül talán jó írás lett volna.

Macropus Rufus 2016.06.24. 15:50:26

@jet set: azért ennek fussál neki megint :)
10k/hó az egy év alatt csak 120k... Ez még arra sem elég amit te írtál (130k/fő/hét)...
De legyen csak 120. Van egy párod is az már 240... tehát havi 20-at kell félre tenni + van egy gyerkőc is, tehát akkor kb. havi 30-at kell félre tenni. És ezt már nagyon sok család nem teheti meg.

Macropus Rufus 2016.06.24. 15:53:58

@micsoda?:
"Két hétnél kevesebbre nem megyek tenger mellé, 130 ezerből kijön. (30 a költőpénz)"
30kHUF a költőpénz?? Ez kb. 95-96€...Mire elég 1 hét alatt 96€?

2016.06.24. 15:55:28

Én speciel nem szeretek nyaralni, kurvára nem érdekel se a tenger, se az akármilyen tájak meg városok, telibe leszarom az egészet, csak a barátnőm miatt szoktam nyaralni, de rohadtul kidobott pénznek érzem mindig, sokkal faszább dolgokra költeném el szívem szerint ezeket a lóvékat (jellemzően bringa alkatrészekre :). Nem szeretek várost nézni, nem szeretek pár percnél tovább vízben lenni, idegesít a tömeg, a hangzavar, és a meleg, szóval nekem könnyű a nyaralás kérdése (csak nem mindig rajtam múlik a döntés :)

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.06.24. 15:55:45

Mi a kurva anyádról beszélsz baszod amikor minden meccsen kint van Franciaországban legalább 20 ezer ember. Horvátország tele van velünk, Thaiföld úgyszintén, de bármelyik világrészt említhetem. Mi ez a kibaszott hazudozás?????????? Pusztulnál már ki a fajtáddal együtt, kibaszott undorító féreg.

2016.06.24. 16:03:49

Különben a poszt tényleg mellélőtt kissé, egy fapados görög buszos út 50 alatt megvan, és ha az ember felpakol kajával, meg a helyi lidliből vásárol, akkor 70 környéke per kopf megvan a dolog, sokan csinálják így, persze kicsit szegényszagú a dolog, de akkor is tenger, külföld, nyaralás. Ki kell menni a Felvonulási térre, naponta indulnak a tömött buszok kifele egész nyáron, szóval az igazán nagyon csórókon kívül korántsem álom a külföldi nyaralás, nem is értem a az alapfelvetést, jó ideje nem álom egy ilyen low budget nyaralás.

Fazakas László 2016.06.24. 16:25:29

Mi még akárhányszor elmentünk, mindig eléggé olcsón megúsztuk. Báár - maga a nagy távolság az drágít, ám maga a szállás - az többnyire sokkal olcsóbb, mint pl. a Balatonnál!
És ha az ember kocsival megy, általában viheti, és viszi is - az alapvető kaját-piát, ásványvizet (mert hiszen elfér), akkor anyagiakban bőven ki lehet jönni!
Sohasem magyar utazási irodával, vagy utazás-szervezővel kell a dolgot lebonyolíttatni, hanem egyből a külföldivel! Miután a magyar is többnyire ugyanazzal csinálja, csak háát ő egyből ráteszi a saját pofátlanul nagy hasznát és persze a 27%-os ÁFÁ-t!
Amikor mi először Horvátországba mentünk (a sógoromékkal), nekünk a 3 főre még 120 ezerben sem volt! Persze tutira mellékes még az önellátás s az utazási költségek (autópálya-díj, benzin, stb) egy kissé még melléje tolt árak, de mégis jól elvoltunk! Egy más alkalommal Erdély - körút - 3 család, 3 kocsival
A Hotel Danubius Sovata-ban 3 napra itthon lett befizetve kedvezményes félpanzió, aztán még . Marosfőn volt 2 nap -- és a Madarasi Hargitán szintén - magánszálláson.
A következő horvárországit már egy külföldi irodával szerveztettük össze, így részünkre 3 főre még 100-ba se volt a szállás. Négy család, 4 kocsival - és először Plitvica közelében, aztán - másnap már a tengeren!
A következőre szintén Horvátország, de akkor teljesen csak magunkban. Ám az sem került többe nekünk 90-nél! És a tenger volt a lényeg!
Aztán még egyszer jött egy "sógoros" erdélyi túra - először fel 2 napra a Balea tóra, majd Sacele (Brassó) 2 nap, s végül Vármező. A költségek szinte olcsóbbak voltak, mint a Balatonon egy II. osztályú camping!
A következő évben pedig egy elég drága - /azt ugyanis nem én szerveztem/, ámde igazi szigeten volt - a horvát tengerparton.
Oda szinte mindent vittünk és komppal lehetett csak bemenni, ami persze jócskán emelte a költségeket!
De mivel a sört akciósan 159-ért vettük (ott meg 14 kuna volt), s az ásványvizet 59-ért (ott meg 12 kuna volt) az előre nem várt fölös költségeken szépen tudtunk fogni!
Mindebből csupán az lenne a lényeges - aki tényleg akar, az bárhová ELMEHET!!
Aki azonban nem akar, mert neki sokkal jobb dolog a másokra való irigykedés - hát az simán itthon maradhat ... és interneten sajnáltathatja önmagát!

Celtic 2016.06.24. 17:24:39

@jet set: Jaja. Pl. AFA-ra. 200e Ft-os fizetesnel 50e AFA-t fizetsz. Es mi csoda epul belole....

micsoda? 2016.06.24. 17:26:25

@kopasz barmok országa: Gondolod itthon többre telik 2 hétre? Nekem sosem volt nyaralás, az evés ivás, meg a kivagyiság. Persze azért egy-két élelmiszert viszek magammal, nem repülőn utazom, hanem busszal.

micsoda? 2016.06.24. 17:31:02

@Fazakas László: "Aki azonban nem akar, mert neki sokkal jobb dolog a másokra való irigykedés - hát az simán itthon maradhat ... és interneten sajnáltathatja önmagát!" Egyetértek.

@shitgun: Aki szegényszagot érez, az nem nyaral, hanem dicsekszik :)

Celtic 2016.06.24. 17:33:35

@Celtic: Plusz az ember nem mindig fiatal. Veletlenul elteved dokihoz, hopp egy magas vernyomas, egy magas vercukor - havi 10-15-20e gyogyszerre. Semmi sem orok, _minden_ honapban valami szarra ki kell dobnom kb. 20e Ft-ot (most az e-book reader doglott be, vehetek ujat, de neha kell uj huto vagy mosogep, mert a 10+ eves mar tenyleg oreg) vagy csak a lakas felujitasa.....Ha meg ott a kolyok, neha Allatkert vagy hasonlok, esetleg moziba/szinhazba mennel vagy csak egy-ket konyvet vennel.

Hihetetlen gyorsan elmegy a penz, felre tudsz tenni havi 50e-t is, ha csak a rezsire es a minimal kajara koltesz, kerdes, megeri-e....

Liping 2016.06.24. 19:59:46

Ennél jóval kevesebből is ki lehet hozni egy nyaralást külföldön, tengernél. Csak utána kell járni. Bulgária még mindig olcsó. Lehet találni fapados jegyet. Millió hosztel van, sok családok által üzemeltetve, működő konyhával, ahol az ember a kedvére főzhet.
Ha nem nagyzolni mész, alig érezhető árban a különbség aközött, hogy ott vagy épp ki sem mozdultál otthonról. Enni otthon is kell, a szállás meg az utazás a plusz. Ha olcsó helyre mész, a különbözet majdnem megvan.
Ukrajna krími része még olcsóbb volt, de ez az elmúlt évek eseményei miatt már nem opció.

Punxsutawney Mormota 2016.06.24. 20:22:36

@FeroxX: A buszon szívni oda-vissza 60 órát a szívás, nem a reptéri illeték. De ez az én véleményem.

Punxsutawney Mormota 2016.06.24. 20:25:55

@Macropus Rufus: Igen, erre én is kíváncsi lennék... Bár szívesen eszek street food-ot, de ennyiből csak akkor lehet kijönni, ha néha beállnak valami ingyenes ételosztóba.

kopasz barmok országa (törölt) 2016.06.24. 20:50:46

@Punxsutawney Mormota: Aki képes 60 órát buszra pocsékolni, az nem komplett. Odaérkezéskor, majd hazaérkezéskor is olyan lesz, mint a mosott szar. Az meg milyen pihenés? Autóval 800 km-es körzetben van üdülési lehetőség és látványosság annyi, hogy a pusztát el lehet felejteni. Üdüljenek itt azok a parasztok, akik hajlandók kifizetni a 27%-os áfát ezeknek a banditáknak.

zsuzzzs 2016.06.24. 20:53:27

Csatlakozom azokhoz, akik szerint jóval olcsóbban is meg lehet úszni. Görögország, busszal, apartmanban (igaz, utószezonban, last minute úton) 45 ezer Ft volt egy hétre, mindenestül. Pedig még két szervezett programra is befizettünk. (Bár, ez annyiról szólt, hogy odébb vittek minket 10-20 km-rel :) ) Tény, hogy nincs benne kocsibérlés, sem repjegy, sem vendéglőben vacsorázás (annál több szendvics :D) Az akkori ösztöndíjamból simán kijött. Igaz, 15 éve volt mindez, de ma sem igaz, hogy kevés pénzből ne lehetne külföldre menni. Nyilván van egy határ, akinek nincs pénze élelmiszerre, az nem engedheti magának, de azért messze nem az ország lakosságának kétharmada.

Zsuzsi25 2016.06.24. 20:55:53

@Quas!: Igen, mi is mindig oda mentunk, de en most nem akarok ugy nyaralni hogy mindenfelel menekultet kell lerulgetnem, eletemben eloszor belfoldon fogunk nyaralni, de nem banom. :-) A Balaton is szep

zsuzzzs 2016.06.24. 20:56:32

Persze, szívás a busz, és még sok minden, ami olcsó ;) mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér...

Punxsutawney Mormota 2016.06.24. 21:14:08

@kopasz barmok országa: Egyetemista koromban voltam francia síterepen, egyetemi szervezés, 18 óra volt busszal oda, és ugyanennyi vissza. Bár poetikusan fiatal voltam, de az annyira odabaszott, hogy megfogadtam, ha nem tudok saját autóval vagy repülővel menni, akkor soha-soha a büdös életben nem megyek buszos utazásra.

Most néztem meg a Google Mapsen, 1342 km, amit a google nagyvonalúan 14-15 órára lő be. Ez busszal, minimum 20. és még ki tudja, hogy hanyadik komppal tudnak átjuni a szigetre. Lehet, hogy a 30 óra túlzás, de akkor is embertelenül sok.

Punxsutawney Mormota 2016.06.24. 21:16:21

@zsuzzzs: Végül is, az Index, Seychelles fórumában is van olyan hozzászóló, aki azon szomorkodik, hogy nem vihet be téliszalámit a szigetekre és nem vadkempingezhet az tengerparton. A repjegyet még csa-csak kifzetné, de másra nem futja :)

2016.06.25. 00:45:03

@zsuzzzs: a saját zemmemmel láttam két hete egy utazási iroda kirakatában, hogy Görögország, bussza, apartmanban, ellátás nélkül - kapaszkodj - 18 ezer forint :) Nyilván last minute két nappal későbbi indulással, gondolom a tengertől messzebbi apartmanban, kilátás felejtős, és nem márvány a mosdókagyló, de akkor is, tenger, nyaralás, külföld :) Ez még ötven rongy költőpénzzel - ami aztán király élet egy hétre - is 70 alatt van, ha meg valaki felpakol itthon kajából, nagyjából 30-ból kihozhatja az egy hetet.

FeroxX 2016.06.26. 13:24:12

@Punxsutawney Mormota: Nincs az 60 óra, rossz esetben is max. 44 óra körül. Az iroda 18 órát saccolt, ami oda-vissza 36 óra lenne.

FeroxX 2016.06.26. 13:30:52

@Punxsutawney Mormota: Ja és én személy szerint baromi jól alszom a buszokon.. Tavaly Pulából (Horvátország) a hazautat (kb 14 óra) lazán végig bóbiskoltam :D

Illetve kiskoromban 12 évesen voltam még Platamonas-ban az Olympus-tól nem messze Görögországban szintén busszal, és az sem úgy van meg az emlékeimben, mintha kibírhatatlan lett volna.

Amúgy nyilván jobb lenne repcsivel, de ahogy más is írta, addig nyújtózkodj amíg a takaród ér, ha kifizettem volna a plusz kb 60-80k-nyi reptéri illetéket meg stb. kettőnkre, akkor lényegében nem tudnánk majd szépen beutazgatni Korfu összes jó helyét, meg jókat kajálni, amire így viszont lehetőségünk lesz.

Punxsutawney Mormota 2016.06.26. 13:33:00

@FeroxX: Kicsivel később ezt írtam:

Punxsutawney Mormota 2016.06.24. 21:14:08
@kopasz barmok országa: Egyetemista koromban voltam francia síterepen, egyetemi szervezés, 18 óra volt busszal oda, és ugyanennyi vissza. Bár poetikusan fiatal voltam, de az annyira odabaszott, hogy megfogadtam, ha nem tudok saját autóval vagy repülővel menni, akkor soha-soha a büdös életben nem megyek buszos utazásra.

Most néztem meg a Google Mapsen, 1342 km, amit a google nagyvonalúan 14-15 órára lő be. Ez busszal, minimum 20. és még ki tudja, hogy hanyadik komppal tudnak átjuni a szigetre. Lehet, hogy a 30 óra túlzás, de akkor is embertelenül sok

Punxsutawney Mormota 2016.06.26. 13:40:00

@FeroxX: Kor és típus függő, hogy ki mennyire bírja a bezártságot, és monotonitás. Egy másik fórumon leírtam, hogy pár évvel ezelőtt repültem egy Doha - Houston útvonalat, business classon. Az utolsó néhány órában, már a fejem tetején pörögtem minden kényelem és remek szolgáltatás ellenére.

Úgy gondolom, hogy az ember szabadsága kincs. közel két napot elpazarolni belőle pedig nagyon sok. Főleg úgy, hogy ha időben készülsz, és január - februárban veszel jegyet mondjuk egy fapdosra, akkor anyagilag sem jársz sokkal rosszabbul, mint egy busszal.

Lady Scarlett 2016.07.13. 05:37:21

Figyi poszter! Az orszag 2/3-a brutto 150 ezret se(!) kap havonta fizetes gyanant! Hova lehet ennyi penzbol utazni szerinted?! Baromi szuk retegnek szol a posztod, csak hulyited a fiatalokat! Gratulalok, okoska!

Lady Scarlett 2016.07.13. 05:41:05

@kopasz barmok országa (törölt): csak szolok, hogy 2 oras repules utan is az emberek nagytobbsege mosottszarnak erzi magat. No nem fizikailag, hanem idegileg.
süti beállítások módosítása