LightCityLife

Hogyan éljünk túl egy kirándulást? A legfontosabb tippek!

2016. május 22. - Szarvas Norbert

bicska.jpgLassan magunk mögött hagyjuk a hideg, esős ocsmányságot és beköszönt a felhőtlen vidámság, napsütés, bárányfelhők, kék ég és kirándulások időszaka. Szerintem az ember vágyik a szabadba és egyre többen törekszenek arra, hogy szabadidejüket a családjukkal, szeretteikkel odakinn töltsék el. De hogyan induljunk neki egy ilyen túrának? A spontán hozzáállás vagy az előre tervezés a nyerő? Mik azok az előkészületek, amik szükségesek és mik azok, amik már tök felesleges dolgok? A leghasznosabb tippeket és tanácsokat gyűjtöttük nektek össze, hogy a lehető legbiztonságosabban tudjatok elmenni...

A turistaút jelzés színe és alakja

Turista útjelzés (röviden turistajelzés): „olyan, alapinformációt tartalmazó jelkép, amely a turistaút mentén (megfelelő gyakorisággal) elhelyezve lehetővé teszi a folyamatos túrázást.”.

  • kék sávjelzést kek_sav.jpeg az országos jelentőségű, több tájegységen, hegységeken, de legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére ( Országos Kéktúra, Kohász Kék, Bükki Kék, Börzsönyi Kék, Balatoni Kék),
  • piros sávjelzést piros_sav.jpeg több hegységen, de legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére (pl. Közép-dunántúli Piros, Dél-dunántúli Pirostúra, Rákóczi turistaút),
  • sárga sarga_sav.jpeg és a zöld zold_sav.jpeg sávjelzést pedig (az ún. Északi Zöld kivételével) az előbbieken kívül, helyi jelentőségű, hegységi vándorutak jelzésére alkalmazzuk (pl. a bükki Jubileumi Körtúra, Mecseki Zöldtúra).
  • Kereszt jelzéssel általában olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) utat kell jelezni, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet (pl. Márianosztra – Nagyirtás – Kisirtás P+ piros_-_sav.png). Ez a fajta jelzés valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető út jelzésére is alkalmazható (pl. Kóspallag – Szokolya, kisvasút v.m. K+ kek_-_sav.gif).
  • Háromszög jelzéssel a hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető utakat kell jelölni. Ez a jelzés is rendszerint más jelzésből indul ki (pl. Dömös, Szentfa-kápolna – Vadálló-kövek – Prédikálószék – Király-kút P∆ piros_haromszog_sav.png).

    négyzet jelzéssel általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat kell jelölni (pl. Nagybörzsöny – Nagy-hideg-hegy th. kek_negyzet_savjelzes.gif). Ez a fajta jelzés is alkalmazható valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető út jelzésére is (pl. Bükk-tető, sarga_negyzet_savjelzes.gif  Nagybarca sarga_negyzet_savjelzes.gif).

    Kör jelzéssel forrásokhoz (kutakhoz, ill. egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, ill. az azoktól jövő utakat kell jelölni (pl. Mátrafüred, Kalló-völgy – Rákóczi-forrás  PO piros_kor_jelzes.png). Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki.

    Omega jelzéssel a barlangokhoz vezető utakat kell jelölni. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Nagymaros, Szent-Mihály-hegy sarga_sav.jpegRemete-bg. SΩ sarga_omega_sav.gif).

    L alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelzi. Ez a jelzés is rendszerint más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Drégelyvárnál PL piros_el_savjelzes.gif , ill. Bükkszentlászló – Nagy-sánc SL sarga_l_sav.gif).

Ha tehetem mindig vigyek magammal...

  • előre teljesen feltöltött mobiltelefont
  • térképet, mivel a telefon gps-re nem támaszkodhatunk
  • legalább két darab előre feltöltött/elemcserélt lámpát
  • kötszert
  • megfelelő mennyiségű vizet
  • rétegesen öltözzünk fel
  • vigyünk magunkkal összehajtogatható esőkabátot
  • viharöngyújót ( a sima semmire nem jó egy szeles helyen)
  • cukorkát

 

Kirándulók tízparancsolata 1927-ből:

1.Sohase dobj el törött üvegholmit a réten és az erdőben, mert a szilánk komoly veszedelem embernek és állatnak.

2.Ne hagyj a földön papírost, skatulyát vagy egyéb szemetet, mert elcsúfítja a tájat!

3. Ne dobj le nehéz tárgyat meredek lejtőn vagy sziklák oldalán, gondolj arra a komoly veszedelemre, amit azzal a nálad mélyebben lévő élőlényekre zúdítasz!

4. Sohase okozz kárt azokon a helyeken, amelyeket szerencséd van meglátogatni!

5. Kíméld a ligetek palántjait, mert ezek a nemzeti gazdaság egyik forrását képezik!

6.Légy mérsékletes a virágszedésben;kíméld a füvet, ne húzd ki a növényeket gyökerestül a földből. Ha gyűjtő vagy, ne szedj túl sokat minden egyes növényfajtából;hagyd meg a hegynek, és a földnek gazdag ékességét a jövő számára!

7. Ne rakj tüzet az erdőben vagy fás réten!

8. Ne gázold le a mezők pázsitját és a legelők füvét, mert sokáig tart, míg újra kiegyenesedik és így megfosztod az állatokat táplálékuk egy részétől!

9.Ügyelj a források tisztaságára!Védd a fákat és a madarakat!Sohase rombolj fészket!

10. Csodáld és bámuld a nagy természetet és tiszteljed azt minden áldott és jótevő megnyilatkozásában!

5 tipp a tökéletes kirándulás megszervezéséhez

  1. Öltözék

A ruházat kiválasztásában a legfontosabb tényező az évszak, a várható időjárás és a szabadban való tartozkodás időtartama. Az élénk színeket a veszélyes rovarok hamar észreveszik. Ne vigyél magaddal műszálas ruhamenűt, mert nem szellőzik, és megizzadsz benne. A túracipőd legyen kényelmes (még véletlenül se magassarkúban menjél!!!), vízhatlan és vastag talpú. Új, még bejáratlan cipőben soha ne indulj útnak. 

    2. Öltözék rendkívüli helyzetekre

Egynapos túrára kényelmes nadrágot, pólót, pulóvert és lehetőleg kapucnis esőkabátot vigyél magaddal. Télen szükséged lehet még száraz pamutzoknira, sálra, sapkára, meleg egyujjas kesztyűre, kiskabátra, jégeralsóra is. Az átázott, nedves ruhát a lehető leghamarabb vedd le magadról, és cseréld le szárazra, mert nedves ruhában lehet a legkönnyebben megfázni.

   3. Élelem

Gyorsan romló, csöpögős, kenődő, folyékony élelmiszert ne vigyél magaddal. Lehetőleg ne tegyél be nyers húst, gyorsan romló felvágottakat, papírba csomagolt vajat, tejet, tojást, szénsavas üdítőitalt, málnát, epret, szőlőt. Az alábbi élelmiszerek megfelelőek: füstölt vagy száraz húsok, konzervek, étolag, fűszerek, tea, instant levesek, kekszek...stb. 

  4. Időtartam

Tervezd meg a kirándulás időtartamát. Ezután már ki tudod számolni, hogy mekkora a távolság, amit tervezett időn belül képes vagy normáls ütemben megtenni. Figyelembe kell venned az útvonal jellegét, a résztvevők számát és terhelhetőségüket. Fontos tényezők még a csomagok súlya, a várható időjárás okozta nehézségek, a vízvételi lehetőségek, a menedék-éspihenőhelyek távolsága is.

  5. Kerüld a multifunkciós eszközöket

Gyakori hiba, hogy nem külön energiaforrásokkal működő eszközöket szerzünk be, hanem all in one telefonnal vágunk neki a "túlélésnek". Ha a lámpát, fényképezőgépet, térképet, telefont egy eszközre bízzuk, akkor azzal nagy kockázatot vállalunk: Mi van, ha elveszítjük? Mi van, ha lemerül? Helyette legyen nálunk külön lámpa, külön térkép/gps, külön telefon és külön fényképezőgép.

És most nézzétek meg, hogy mi hogyan szoktunk elmenni kirándulni. Azaz egy pénzügyi tanácsadó és egy életmód tanácsadó hogyan vág neki a rengetegnek?

 

 

 

Ha hasznos volt a videó és a cikk, akkor nyomj egy like-ot:

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr228738408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.05.23. 12:04:21

"térképet, mivel a telefon gps-re nem támaszkodhatunk"

Persze, de ez azért elég vicces, pont akkor nem használható a mobilos GPS, amikor végre lenne is értelme.

dumdidum42 (törölt) 2016.05.23. 12:22:52

Térképnek az androidos Locus appban kiválasztható a magyar turistautak térképe, sose tudnék visszatérni a papír alapúra.

The reaper 2016.05.23. 12:37:42

A cipőnél azért megemlíteném, hogy ne legyen a talpa tök sima. Érdemesebb túrához rendes túracipőt venni, mégha az olcsóbbat is. Sajnos kellett már lecipelnem ismerőst a hegyről, mert sík talpú cipőben megcsúszott a nyirkos avaron és kificamodott a bokája.

_krampampuli_ 2016.05.23. 12:43:08

"Az élénk színeket a veszélyes rovarok hamar észreveszik. Ne vigyél magaddal műszálas ruhamenűt (sic!) , mert nem szellőzik, és megizzadsz benne."
Az élénk színeket a mentést végzők is hamarabb észreveszik. Nem véletlen, hogy igen nagy arányban harsány színűek a professzionális ruhadarabok.
A technikai ruházat tudtommal 100%-ban műszálas. A cikkíró vajon viselt már pamutpólót hátizsákkal?

Cyberkid Gábor Katona 2016.05.23. 12:56:46

Ne viseljünk műszálast?
Az összes technikai ruházat 99%-a műszálas, minden sportágban. (A maradék 1% a merino). Ezt a cikket valahonnan fordították, a cikk írójának nincsen saját tapasztalata.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.23. 13:05:10

@Cyberkid Gábor Katona: Valoszinuleg egy 1865-os ujsagbol szatmazik, lasd papíros es skatulya :D

Anita.T · http://zaranditurak.blogspot.hu/ 2016.05.23. 13:16:51

A pamut elázva őrülten tapad és hűti az embert. A műszálas cuccok gyorsan száradnak... a szag meg nem érdekel. Van egy olyan mondás, hogy túrán túratársakat szagolni perverzitás. :-D

házisárkány 2016.05.23. 13:23:45

Az erdőben nincs angolvécé, kézmosási lehetőség. Legyen nálad papír zsebkendő/vécépapír, nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő. Na és többfunkciós bicska - ez alap! :-)

2016.05.23. 13:29:43

A négyzett jelzés nem azt jelenti, hogy lakott terület, hanem túristaházhoz, menedékházhoz vagy kulcsosházhoz vezet. A példában a th. éppen a túristaház rövidítése. Persze aki szószerint másol a wikipediából, az így járhat...

Velszi bárdolatlan 2016.05.23. 13:31:05

Néhány tanács a blogoláshoz:
- tanuld meg a helyesírás-ellenőrző használatát
- olvasd át az írásodat, mielőtt kirakod a netre

Egyébként van már magyar túratérkép app, TTRmAPP a neve, egyelőre tudtommal csak Androidra, de készül az iOS-es és windowsos változat is.

A GPS-re pedig mindig lehet támaszkodni, mert műholdakhoz van kötve, nem telefonszolgáltatókhoz és bázisállomásokhoz. Kb. zivatarzónában nem működik csak, mert akkor leárnyékolja a levegőben lévő erős elektromos töltés a jelet. (Persze kell egy normális mobiltelefon, de az újabbaknál ez nem lehet gond.)

Ami a ruhák színét illeti, már írták előttem, hogy nem véletlenül vörös (esetenként piros) a legtöbb profi felszerelés (meg a repülőgépek feketedoboza): azt lehet a legmesszebbről észrevenni.

Ami a műszálasságot illeti: igaza van a cikkírónak, a műszál kényelmetlen, a pamut bizony jó, hátizsákkal is, mert legalább szellőzik, a műszál meg nem. Azaz akkor is izzadsz benne, ha pamutcuccban nem izzadnál, és a teljes felületen, amit lefed.
A sportmezek azért készülnek abból, mert nem tartja meg az izzadságot és nem tapad, de a sportoló azért 1-1,5 órát rohangászik benne, az átlag túrázó meg kényelmes tempóban gyalogol, ahol nem izzadja szét magát.

2016.05.23. 13:33:50

@Cyberkid Gábor Katona:
Én pl. futásnál nem látom az előnyét a műszálas futótrikóknak a pamut pólókkal szemben. Legalábbis az én szintemen inkább hátránya van, mint előnye, nyilván egy élsportolónál lehet más a helyzet.

2016.05.23. 13:34:22

remélem nem kapnak még többen kedvet a túrázáshoz, mert már most is sok köcsög van az erdeinkben ...

2016.05.23. 13:37:37

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat:
Szerencsére csak a parkolók 500 m-es körzetébeb tobzódnak...

kacsa. 2016.05.23. 13:43:05

Aminek a hangsúlyozása szerintem kimaradt: elegendő VÍZ, különösen melegben. Sok helyen sajnos leszerelték a "kék kutakat" és már egyes településeken is nehéz vizet szerezni (l. Keszthely-Sümeg kéktúra szakasz). "füstölt vagy száraz húsok... keksz" Ezekre meg aztán pláne kell víz.

Az élénk színű ruhákat nem csak a rovarok, hanem az emberek is hamarabb észreveszik. Ez nem hátrány, főleg rossz látási viszonyok között közúton, illetve olyan helyen, ahol vadásznak is. Mondjuk lehet ilyen esetekre láthatósági mellényt is vinni, meg fejlámpát, ha félő, hogy kint ér az alkony (az erdőben hamarabb lesz sötét).

@dumdidum42: a GPS és a telefonos alkalmazások jól jöhetnek, különösen ha eltévedtünk, de az erdőben nem bíznám magamat kizárólag rájuk. Elromlik, lemerül, nem talál műholdat, elveszítjük stb. Jó ha van egy jó térkép is hozzájuk. Sajnos a turistatérképek közül több elég pontatlan, főleg, ami 1:60000-es méretarányú, de szerintem a térkép az alap és a GPS a kiegészítő. Most hétvégén is húzta maga után a "csiganyálat" az egyik túratárs és a végén megjegyezte, hogy sokszor nem talált elég műholdat. A térkép szerencsére viszonylag pontos volt, kb. bármikor meg tudtuk volna mutatni, hogy +-200 méterre hol vagyunk.

Annyira nem bonyolult egy turistatérkép, ha az ember ismeri a jelöléseket. Akkor nem jár úgy, mint az egyszeri családfő a Budai-hegységben, aki térkép nélkül vitte kirándulni a családot és amikor megnézte a térképünket, a megyehatáron (pontozott vonal) akart továbbmenni egy piros jelzésig, ami igazából sárga volt, csak a C. kiadó pirossal jelez minden turistautat. Amikor pedig az asszony ellent mert mondani neki, úgy a földbe döngölte, hogy pár próbálkozás után mi is felhagytunk azzal, hogy a jó irányba küldjük tovább.

2016.05.23. 13:44:30

Ezt a zseblámpás dolgot sem értem, évtizedek óta járom az erdőt, még soha nem tévedtem el úgy, hogy lámpás kellett volna (K100 nem ér :). Relatíve kicsik a távolságok, ha elkeveredsz, elindulsz lefelé vagy a "zúgás" irányába, és pár órán belül lakott területet vagy autóutat érsz.

_krampampuli_ 2016.05.23. 14:32:03

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat:
A lámpa-témához: tél derekán igencsak korán tud sötétedni, főleg, ha tejföl-szerű köd is akad. Négykor már masszív sötét tud lenni. Szóval csak csínján azzal a "pár órán belül úgyis civilizációt érsz" dologgal. Aki nem ismeri a koromsötétben túrázás rejtelmeit, még lámpa használata mellett is bajba kerülhet. Lámpa nélkül katasztrófa lehet. Szerencsére még nem volt benne részem...

2016.05.23. 14:35:24

@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat:
Nekem viszont volt olyan, hogy a terv ellenére sötétedett rám, mert mondjuk rosszul becsültem, vagy bármi más okból is lehet. nem csak eltévedésből. Lámpával meg lehet menni tovább, az sem kell, semmi para nincs, nem kell egy random országutat keresni és stoppolni, hanem szépen a terv szerint vagy max. rövidítve autóhoz/tömegközlekedéshez/haza.

Na meg volt olyan is, ahol be volt tervezve, hogy az utolsó km-eken már sötét lesz.

2016.05.23. 14:38:29

@_krampampuli_:
Arról nem is beszélve, hogy azzal a pár órán belül lakott terület vagy országűt nem biztos, hogy utána könnyű lehetőséget ad a hazajutásra, főleg ha az utolsó busz 4-kor elment, az országút meg egy zsákfalu bekötő útja, és a hely a másik irányban van, mint amerre kellett volna menni.

Na meg a lefelé az simán lehet egy bozóton át...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.05.23. 14:52:19

Tanácsok azoknak, akik sosem jártak aszfaltozott területen kívül :D

dekás dezső 2016.05.23. 15:06:08

Anyám egy forrás volt, apám szikla. A természet nevelt fel, így hát nem kell vinnem semmit, esetleg a rétisas tollból készült mobil sátram wifivel, melegvízzel, jégkocka készítős pezsgőhűtővel.

driopios 2016.05.23. 15:41:45

Nagyon fontos, hogy ha GPS-es mobilt és térképet is viszünk magunkkal, akkor mindkettő legyen feltöltve! Ez különösen a térképre igaz, mert telefontöltőt találni ma már lassan minden bokorban, de a térképtöltők kezdenek teljesen kihalni.

2016.05.23. 15:54:27

Na, megy a cenzúra, fáj az igazság? :)

Velszi bárdolatlan 2016.05.23. 17:32:58

@driopios:
Nem tudom, milyen térképtöltőre gondolsz, de ha GPS-eszközök töltőire, azok többnyire tök ugyanolyan micro USB-sek, mint a mobiltelefonok (hála Kínának, ahol elunták, hogy ahány telefon, annyiféle töltő, így 2008-ban megmondták, hogy 2009-től Kínába csak micro USB-s telefont lehet bevinni, akinek nem tetszik, az így járt. És Kína van akkora piac, hogy mindenki átállt, kivéve az Apple-t, viszont Kínában ők is kötelesek átalakítót adni a Lightningjukhoz).
Ami meg nem, az mini USB-s.
Az átalakító kb. 300 Ft hozzá.

2016.05.23. 18:24:25

@Velszi bárdolatlan:
Én akárhogy próbáltam, a telefontöltőm sehogy sem tölti fel a Bakony térképemet. Megpróbálom a turistakalauzzal, hátha azzal menni fog. Egy barátom azt mondta, ironnal lehet ezeket tölteni.

Velszi bárdolatlan 2016.05.23. 19:27:41

@nagybalfasz:
Lehet, hogy te valamit félreértettél?
Mert gondolom, annyira nem vagy nagy balfasz, hogy papírtérképet akarsz telefontöltővel feltölteni...
Bár ki tudja, ki mindenki fér már hozzá az internethez.

makk_ász 2016.05.25. 14:16:49

a csaj vagy be kéne mikrofonozni, vagy feliratozni vagy szólni kéne neki, hogy jobban forduljon a beépített mikrofon felé, valahogy nem az igazi a hangja. ja, és szólni kéne neki, hogy ne felvétel előtt tépjen már be .
süti beállítások módosítása