LightCityLife

[titkos recept] Kipróbáltuk a KFC titkos receptjét

2016. augusztus 28. - Szarvas Norbert

1.jpg

Képzeld el azt a lehetetlen helyzetet, amikor a METRO-ban állunk a fűszer soron, hangosan sorolom a páromnak, hogy kellene fokhagymasó, zellersó... majd egyszercsak a soron levő random ürge mosolyogva léphozzám:

" tudom mit akartok... esélytelen. Háromszor átnéztem a sort és nincsen zellersó", majd elmegy. És aztán visszajön, mert efelejtette mondani, hogy az "ötödik íz" is hiányozni fog, amit a legtöbb forrás elfelejt megemlíteni. Hát nagyjából ennyire tartja a világot lázban a netre kikerült KFC recept. Mi kipróbáltuk és most megmutatjuk átlagos szakácskonak mi hogyan működik... Mert nem annyira egyszerű, ahogyan Móriczka elképzelte...

Mi kell a panírhoz?

  • 2/3 teáskanál só
  •  1/2 teáskanál kakukkfű
  • 1/2 teáskanál bazsalikom
  • 1/3 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál zellersó
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál szárított mustár
  • 4 teáskanál paprika
  • 2 teáskanál fokhagymasó
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 3 teáskanál fehér bors

Számomra kézenfekvő, hogy az 500 méterre levő Auchanba vásárolom meg a hiányzó fűszereket. Elmondom, hogy mi nem volt: fehérbors, zellersó, szárított mustár, fokhagymasó. Gyakorlatilag a lényeg. Na sebaj, átrongyoltunk a METRO-ba. Fehérbors pipa, de a többi első körben kapufa volt. Aztán kaptam tippet, hogy vegyek mustár magot és azt kávédarálóval alakítsam át. 

Zellersó gyakorlatilag egyetlen komolyabb bevásárlóhelyen sincsen, körözni a városban pedig se időm, se kedvem. Így hát nekünk kell előállítanunk ezt a speciális fűszert. Vettünk zeller zöldet (amit feldarabolsz és kiszárítasz) illetve himalája só-t (3 teáskanál). Ezt a két összetevőt egybe öntöd és kávédarálóval lemixeled. Nézd meg a képet before és after:

kepernyofoto_2016-08-28_21_16_48.png

Már megvettük a gerezd fokhagymát és a himalája só-t, miután futottam még egy kört a neten és a helyi TESCO-t megnéztem. Bingó! Náluk valami csoda folytán van fokhagymasó, így autóba be és ezzel sem kell többet bajlódni.

És még ezeket se felejtsd ki

  • csirke (mi csirkemellel operáltunk, de az eredményt ismerve jobban jársz a csirkecombbal. Legalábbis a pénztárcád kevésbé bánja...)
  • két bögre liszt
  • 1 bögre íróra is szükség lesz (nem ismered, nem a te hibád. Mivel ilyet lehetetlen nálunk beszerezni, ezért helyettesítheted 1 bögre tejjel és 1 evőkanál citromlével)
  • 1 felkevert tojás
  • repceolaj

A művelet

  1. A fűszereket össze kell keverni a liszttel és tegyük félre
  2. Keverjük össze a tejet, citromlevelet, tojást egy tálban= pác 
  3. Vékony csíkokra vágjuk a csirkemellett (ha mégis ezt az opciót választod) és tegyük bele az anyagot a pácba 30 percre
  4. A csirkét vegyük ki a pácból, és hagyjuk lecsepegni. Ezután megforgatjuk a fűszerben és 20 percig hagyjuk állni
  5. Melegítsük fel a repce olajat 175 fokra, és süssük aranybarnára (15-18 perc)

kepernyofoto_2016-08-28_21_26_00.png

 

Nagyon ajánlott...

Ki ne hagyd, ezért beleírom, mert az amerikai oldalak elfelejtik megemlíteni... Kóla és édes-savanyú szósz a teljes élményért illetve sült krumpli:)

V_É_L_E_M_É_N_Y

Mivel a legtöbb anyagom nem volt otthon (repce olaj 1000 forint, csirkemell 1500 kilója, speckó fűszerek: ha találsz akkor darabja 2-300 forint), ezért sokkal drágábbra sikeredett a művelet, mintha bemegyek a KFC-be és veszek 11/11-es box-ot. Gondolom, ha mégegyszer megismétlem a műveletet, akkor elég lesz csak a csirkát megvenni, mert minden másból bőven maradt itthon anyag (javaslom, hogy tedd el magadnak az elkészített zellersó-t, mert mennyiség marad). 

Ízre nem lett pikánsabb, mint a mutter hazai rántott csirkéje. Mondjuk én valójában a csipős strips-et szeretem leginkább, és ez a recept pont nem a legnépszerűbb KFC husi. Szóval ne várj csodát és nem csalódsz annyira, mint én. Pedig mindent a recept szerint csináltunk (kivéve a misztikus ötödik íz, amiről a recept sem tesz említést és még KFC kapitány idejében fel sem találták a japánok..), de nem történt akkora csoda, amiért megérte az egész buli. 

Próbáld ki, lehet neked bejön. Írd meg kommentbe, hogy sikerült e megvalósítani a lehetetlent:)

 

exhibition.jpg

 

Oszd meg másokkal a cikket, hogy aki ki szeretné próbálni, annak legyen végre egy normális leírásra a folyamatról:

A bejegyzés trackback címe:

https://lightcitylife.blog.hu/api/trackback/id/tr7711658260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2016.08.29. 13:00:28

Nekünk sem jött be, és a legkevésbé sem emlékeztet az eredetire.

Megjegyezném, hogy a csirkecomb rendes átsüléséhez annyi ideig kell az olajban tartani, ami alatt a paprika gyönyörűen keserűre ég. Csirkemellnél *talán* működhet a dolog.

Összefoglalva: Szerintem sokkal jobban jár, aki a weben korábbi "eredeti KFC" recepteket keres. Azok között én találtam kifejezetten finomakat - az eredetihez való hasonlóságtól függetlenül.

Petra033 2016.08.29. 13:47:49

írót a nagyobb boltokban kapsz, tescoban, auchanban, sparban, lidlben mindíg szokott lenni
(itt a tescos bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120640148)

Petra033 2016.08.29. 13:49:45

@Petra033: valamiért a link csak akkor műkszik, ha bemásolod és nem rákattintassz

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.08.29. 14:39:42

Akkor próbálgassa a tököm. Különben is Bibimpapot akarok enni.

szala@ 2016.08.29. 14:57:52

Ez hasonlít az eredetire és pl. Tesco-ban kapható hozzá minden.

Panír:
(én kölykök miatt nem teszek bele erőset, de aki akarja, duplázhatja a bors mennyiségét és kerülhet bele még 1 tk cayenn bors is)
- 1 tk oregánó
- 1 tk zsálya
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk majoranna
- 1 tk f.hagymapor
- 1 tk v.hagymasó?
- 1 tk p.paprika
- 1 ek só
- 2 ek nátrium glutamát/MSG (culinarisban kaphato)
- 1 mk bors
- 20 dkg liszt

Én még tempurát is használok a panírozás előtt a jobb tapadás érdekében:
- 4 ek liszt
- 4 dl víz

szala@ 2016.08.29. 14:58:52

@szala@: ja, a vöröshagyma sót kihagyom, azt nem találtam, de nem hiányzik...

altimus 2016.08.29. 15:08:25

@Petra033: talan az a zarojel nem kellett volna a link vegere :)

altimus 2016.08.29. 15:17:00

"Melegítsük fel a repce olajat 175 fokra, és süssük aranybarnára (15-18 perc)"

ilyen vekony csirkemell csikokat legfeljebb 2x2-3 percig kell sutni.

backward 2016.08.29. 15:55:07

Kár, hogy nem teáskanál, hanem evőkanál a mértékegység. Tescoban van egyébként, nátrium glutamát pedig a Metroban.

backward 2016.08.29. 15:56:53

Mármint Íro van a Tescoban.

martineden 2016.08.29. 15:58:26

@altimus: Nem véletlen ,hogy ami a képen van,mind agyon van égetve. Ráadásul összetört kukoricapehelyben is meg kell forgatni a húst,akkor lesz Kentucky a csirke.

vizsla_barat 2016.08.29. 18:48:56

vicces hogy alapvetően junk foodot akartok otthon leutánozni. Drágábban. Nátrium glutamattal. Ti tényleg ennyire sötétek vagytok?

Nand 2016.08.29. 22:00:41

Nagyon városi.. Azért kíváncsi lennék, hogy a szárított mustár alatt mit értesz. Nekünk néha oda szokott száradni a tubus szélére, azzal ki tudtalak volna segíteni...

szala@ 2016.09.02. 14:50:39

@backward: kár, hogy nem próbáltad ki és akkor nem írnál hülyeséget... :P

szala@ 2016.09.02. 14:52:20

@vizsla_barat: finom. de ne pánikolj ott a nagy fényben, nem minden nap eszem ezt. :D

1katinka 2016.09.12. 20:35:04

Az iró vaj köpüléséböl visszamaradó savanykás izú savó, szerintem nem csak az iz a lényege, hanem a savanyúsága lazitja, puhitja a húst.Az irót gyermekkoromban árulták,imádtam,nyáron nagyon üditú volt! Szerintem: az irót jobb kefirrel helyettesiteni, és én a zöldfüszereket az iróba tenném, mert ha megégetem a füszert a kisütéskor csak égett ize lesz. Borsot, sót, parikát, gyömbért tennék csak a liszthez. A pácolt húsokat, megforgatom a liszben, majd tojásban és ismét a lisztbe amiben van kukorica pehely törmelék. 180 fokon sütöm. Nekem ez hasonlit leginkább az eredetihez. Próbálgatni kell! Elrontani nem lehet, ha csak nem elégeted! Lehet a tiéd jobban izlik a végén mint az eredeti.
süti beállítások módosítása